Onze problemen met KDV "Plons" en hoe het verder ging


Hoe ging het verder met Alexei ? - september 2002Je denkt je hebt het nou toch goed geregelt: de kinderopvang voor je kinderen. Eerst de kindplaats op een KDV, wel duur en niet erg flexibel maar met een beetje inzet kan je het nog redden.

Nu is er ook nog een plaats voor je kind op de NSO (op tijd !!!) geregelt want straks gaat hij naar de basisschool... over 3 maanden is het zover !

Maar nu speelt het KDV niet meer mee: kinderdagverblijf "Plons" uit Amsterdam-Zuid vindt dat je kind vanaf augustus niet meer mag komen, zijn groepleidsters "hebben er geen zin meer in", ook niet maar voor de paar weken tot november...


Kan dat zomaar ?! De algemene voorwaarden van Stichting Humanitas zeggen van wel, zelfs met onmiddelijke ingang, als er medische of gedragsproblemen zijn. Wij als ouders hebben wel twee maanden opzegtermijn, als je eerder uit het contract wil moet je wel doorbetalen...twee maanden dus.

Wat doe je als ouder nu ? Je kan niet eens meer ouderschapsverlof aanvragen want dat moet 2 maanden van tevoren doen. En een plek op een ander KDV ? Vergeet het maar.

En, is je kind dan zo erg ? Hij was geobserveerd in de groep geweest en men kon geen geen gedragsproblemen vaststellen. Volgens de groepleidsters was hij dan net heel erg rustig. Dat kind moet heel slim zijn want hij weet precies waneer hij moet zich goed gedragen.

Maar wat is een bewijs? Dat hoeft allemaal niet want het kinderdagverblijf "Plons" kan ieder kind weigeren, gewoon waneer men dat goed vindt. Wat je als ouder doet (tenslotte moet je ook naar je werk) en wat het kind overhoudt (waarom mag ik niet meer met de kindjes spelen?) - dat vinden ze niet belangrijk. Hij moet nu weg. Een paar weken voordat hij toch gaat.

Immers staat er een lange rij ouders voor de deur, snakkend naar een kindplaats, en op deze manier kan je als kinderdagverblijf je kinderen mooi kiezen. Toch ?!

brief schorsing
Samenvatting observatie verslag
algemene voorwaarden Kinderstichting Humanitas
contract kindplaats

29.07.2002

 

Hoe ging het verder ? (7 september 2002)

 

Alexei zit nu thuis. 'tuurlijk vind je geen ander opvang, maar dat wil je je kind ook niet aandoen, niet voor enkele weken weer ergens anders naar toe en in november dan weer een andere omgeving. Wat de dames van de creche betreft, het ging toch nooit om het welzijn van Alexei. Dat hoorde ik achteraf zo van de hoofdleidster.

Wat ons toch opvalt is dat Alexei veel gelukkiger is thuis. En ook van ons schouders valt er een last af, nooit meer dat gezeur van de dames s'ochtends bij het brengen en nooit meer de vergaderingen zonder doel. Alexei praat veel beter en duidelijker en zijn Engels (wat hij thuis hoort) wat altijd beter was dan zijn Nederlands gaat razend vooruit. Ik vraag me af hoeveel Nederlands hij in de drieenhalf jaar op de creche echt heeft geleert.

Ik heb er wel een klacht ingedient bij Stichting Kinderopvang Humanitas en kreeg na meer dan een maand een antwoord. Tegen die tijd mocht Alexei al lang niet meer naar het KDV. Dus op zich was het dan al veel te laat. In de antwoord van mijn klacht zag ik dat er alleen maar stukken zijn verwerkt die de creche in een goed licht laten zien. Ik belde de mevrouw op en vroeg naar bepaalde stukken maar duidelijk had ze deze nooit gezien. Het KDV heeft dus weer informatie gekozen en geen objectief beeld kon worden geschetst.

Wat moet je nou met al dit ? Laat je van je gevoel leiden en doe iets als je aanvoelt dat er iets niet klopt. Ik had dus Alexei van de creche moeten nemen als mij een ouder vertelde dat een medewerker haar vertelde dat hij vond dat Alexei autistisch zou zijn. Alexei was toen net 2 jaar. Hij vertelde dit aan een ander ouder n.b. ! Toen ik daarover iets vertelde aan de hoofdleidster moest ik de naam van de ouder verlinken anders wilde ze mij dat niet geloven.

Ga niet in onderzoeken wat de creche wil laten doen aan jouw jonge kind. Je hebt er heel veel gedoe mee en aan het eind is het toch vergooide moeite. Het KDV gebruikt het vrolijk tegen je zoals het hun past en wat ze niet goed vinden wordt er nooit meer gebruikt. Er was overigens een eindobservatie geplant maar de dames van "Plons" wilden niet dat deze plaats vond dus moest Alexei snel weg. Niemand was er op de hoogte daarvan, ook de mensen die voor de observatie moesten komen wisten daar niets van. Totdat IK ze opbelde.

Overigens zijn wij niet de eerste ouders die zoiets met KDV "Plons" mee hebben gemaakt. Blijkbaar proberen ze vaker mensen het leven zuur te maken omdat de dames vinden dat met je kind iets niet klopt.

 

Ik hoop dat de huidige situatie waar ouders hun kinderen masaal van de KDV's halen vanwege de hoge kosten men bij "Plons" een beetje daarover na gaat denken dat Alexei bijna op een speciale school was belandt omdat zij vonden dat "hij iets heeft".

 

Overigens heb ik een bezwaarschrift over het gedrag van het KDV bij stichting Humanitas ingedient. Ondanks ik telefonisch van de medewerksters van de stichting in Herleen heel aardig was geholpen, bij het indienen heeft de manager van de kinderdagverblijven de klacht heel slordig afgehandelt zo van "uw kind heeft een problem en het kan nooit bij ons liggen". Daar kan men geen vertrouwen in hebben. Met kritiek kan men blijkbaar niet goed omgaan. schoolreisje juni 2003
Andrew en Alexei in februari 2003